Etappewinst voor LottoNL-Jumbo in Giro d'Italia

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

9 mei 2018 

Italiaanse wielrenner Enrico Battaglin van Team LottoNL-Jumbo heeft de vijfde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. In een sprint bergop liet hij Giovanni Visconti en José Gonçalves achter zich. Roze truidrager Rohan Dennis en zijn grote concurrent Tom Dumoulin kwamen tegelijk met Battaglin over de finish, waardoor Dennis zijn trui behoudt en Dumoulin nog steeds één seconde achterstand op hem heeft.

De rit van vandaag was 153 km lang en liep van Agrigento naar Santa Ninfa. Andrea Vendrame, Ryan Mullen, Laurent Didier en Eugert Zhupa vormden een kopgroep, waarvan na verloop van tijd enkelen afvielen en Vendrame het het langst volhield. Toch werd ook hij door het peloton ingehaald in de laatste kilometers, wat zorgde voor een eindsprint van 42 renners. Hier kwam Enrico Battaglin als beste uit, en dus was er winst voor het Nederlandse team. De beste Nederlander kwam echter pas als achtste over de streep, dit was Maurits Lammertink. De beste Belg was de etappewinnaar van gisteren, Tim Wellens, die als zesde binnen was.

In het algemeen klassement veranderd er door de eindsprint zeer weinig. Wel wist José Gonçalves door zijn derde plaats drie plekken te stijgen naar de achtste plaats. Een grote daler is Miguel Ángel López, die nu op de 39e plek staat. Hij maakte kort voor de finish een fout door de berm in te rijden en daar ten val te komen. Dit koste hem 43 seconden op de andere renners, waardoor hij nu 1 minuut en 57 seconden achterstand op leider Dennis heeft.

Morgen staat de eerste bergrit op het programma. De etappe zal lopen van Caltanissetta naar de Etna. Dit belooft een spannende dag voor het klassement te worden, waar zeker wat veranderingen worden verwacht.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?