Erkenning Olmense Zoo ingetrokken, dierentuin moet sluiten

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

11 oktober 2017 

Giraffen in hun verblijf in de Olmense Zoo

Erkenning Olmense Zoo ingetrokken, dierentuin moet sluiten

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft beslist de erkenning van de Olmense Zoo in te trekken. De dieren verblijven volgens Weyts in slecht geventileerde en met uitwerpselen besmeurde kooien. Sommige dieren kunnen bovendien bij regen niet schuilen onder een afdak of iets dergelijks. Er zijn ook teveel dieren ondergebracht op een te krappe oppervlakte.

Quote begin
Het moet duidelijk zijn dat we dierenwelzijn ernstig nemen. Wie niet horen wil moet voelen.

— Ben Weyts
Quote einde

De problemen bij de Olmense Zoo waren al een tijd gekend bij de minister. De dienst dierenwelzijn had dan ook een reeks aanbevelingen gedaan aan de dierentuin "maar die hebben nooit geleid tot een structurele oplossing", zegt Weyts. In de afgelopen 10 jaar werd de dierentuin herhaaldelijk geverbaliseerd voor inbreuken op het vlak van dierenwelzijn.

De directie van de Olmense Zoo reageert verrast op het besluit tot sluiting en overweegt juridische stappen te ondernemen. "We doen wat we kunnen. Ik ben fel geschrokken van het feit dat het zo plots komt", aldus Wim Verheyen. Minister Ben Weyts repliceerde op de uitspraak van Verheyen door op Facebook enkele foto's als bewijsmateriaal te publiceren.

Er is een coördinator aangesteld om een nieuwe thuis voor de bijna 1000 dieren te vinden, in dierenasielcentra en andere dierentuinen. De gesloten Olmense zoo moet tussentijds wel blijven instaan voor de verzorging van de dieren. Dat is een financiële moeilijkheid want de dierentuin valt zonder inkomsten en moet daarnaast 35 personeelsleden van een loon voorzien.

Update 10 november 2017 

De Olmense Zoo mag op 18 november opnieuw open voor het publiek. Het park voldoet volgens minister Ben Weyts nu wel aan de voorwaarden. Er werd een nieuwe directie aangesteld, de commerciële vennootschap wordt een vzw.

Bronnen[bewerken]