Eneco wordt mogelijk verkocht

Uit Wikinieuws

24 augustus 2017 

Windturbines van Eneco

Energieleverancier Eneco zal mogelijk te koop komen te staan. Het Nederlandse bedrijf, dat ook in België actief is, ziet zijn vier grootste aandeelhouders overleggen over een uittreding.

In totaal zijn er 53 Nederlandse gemeentes aandeelhouder van het groene stroombedrijf. Rotterdam en Den Haag hebben samen alleen al 48% aandelen, en deze twee gemeentes zijn voorstander van een uitstap.

Dirk Vansintjan van de Ecopower, een Belgische groene energiecoöperatie van burgers wil een gooi doen naar een overname van Eneco. "We gaan er alles aan doen om de verkoop van Eneco aan de privésector te vermijden", aldus Vansintjan. Dat wil hij doen met het inzamelen van geld binnen de Europese coöperatieve REScoop.eu, waar Ecopower lid van is, en bij de huidige klanten van Eneco. Al is het wel eerst de bedoeling om te proberen de gemeentelijke aandeelhouders ertoe te bewegen af te zien van een verkoop.

Eneco nam begin juli nog het het elektriciteits- en gasbedrijf Eni over, en zet in op groene energie met windmolens. Het bedrijf is winstgevend.

Bronnen[bewerken]