Emile Roemer nieuwe fractievoorzitter SP

Uit Wikinieuws

5 maart 2010 

Emile Roemer is gekozen tot fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer. Een nieuwe fractievoorzitter was nodig nadat Agnes Kant een dag eerder was afgetreden. Zij had vastgesteld dat de verliezen van de SP in de gemeenteraadsverkiezingen en de peilingen haar werden aangerekend.

Vandaag konden kandidaten binnen de fractie zich melden. Voormalig fractievoorzitter Jan Marijnissen en Harry van Bommel hadden al gemeld zich niet verkiesbaar te stellen, en de voorkeur te geven aan een nieuwer Kamerlid. Een aantal namen werd genoemd, naast Emile Roemer ook Jan de Wit, Ewout Irrgang en Ronald van Raak, maar uiteindelijk besloot alleen Roemer zich kandidaat te stellen. Hij werd dan ook eensgezind gekozen.

Commentatoren waren in het algemeen positief over de keuze van Roemer. In de persconferentie na afloop van het fractieberaad waarin hij officieel gekozen werd, en ook 's avonds in het televisieprogramma Pauw en Witteman kwam hij goed over. Hij toonde zich open, eerlijk en ontspannen, en desondanks toch stevig en beslist. Op de vraag hoe hij uit de schaduw van Jan Marijnissen hoopte te stappen, grapte hij dat dat geen probleem zou zijn, omdat hij langer, breder en steviger is. Roemer is al meer dan 20 jaar actief in de SP, en in de tijd voor hij beroepspoliticus was, was hij leraar.

Ook collega's van andere partijen toonden zich positief. Als woordvoerder op onder meer het gebied van openbaar vervoer toonde hij zich een kundig en geschikt Kamerlid. Dat zegt echter niet alles: Ook Kant werd door vriend en vijand geroemd om haar kwaliteiten en betrokkenheid als Kamerlid, maar het partijleiderschap bleek voor haar te hoog gegrepen.

Roemer heeft ook al aangegeven beschikbaar te zijn voor het lijsttrekkerschap bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. Of hij die rol ook werkelijk zal vervullen, is echter nog niet zeker. De ledenvergadering zou ook een andere kandidaat, bijvoorbeeld iemand van buiten de fractie, kunnen benoemen. Eerder op de dag stelde televisiemaker Prem Radhakishun zich daarvoor kandidaat; deze kandidatuur lijkt echter niet geheel serieus geweest te zijn.