Elf doden bij aanslag in synagoge in Pittsburgh

Uit Wikinieuws

28 oktober 2018 

Gouverneur Wolf geeft een toespraak over de schietpartij.

Bij de schietpartij van gisteren in de synagoge Tree of Life (en) in de Amerikaanse stad Pittsburgh zijn elf doden gevallen. De slachtoffers zijn allemaal joodse gebedsgangers, variërend in leeftijd van 54 en 97 jaar. Twee van de andere slachtoffers zijn de broers Rosenthal die lid waren van ACHIEVA, een vereniging voor gehandicapten. Ook een 66-jarige arts is omgekomen. Er vielen ook zeven gewonden (inclusief de dader), onder wie vier politie-agenten.

De dader is de 46-jarige Robert Bowers uit Baldwin. Omstreeks 9:50 kwam hij tijdens de sjabbatviering de synagoge binnen met een semi-automatisch geweer, drie pistolen en nog eens drie automatische pistolen. Hij begon om zich heen te schieten, al roepend dat alle joden dood moesten. Er volgde een vuurgevecht met de politie, waarbij Bowers zelf ook gewond raakte. Uiteindelijk gaf hij zich over. Zijn motief is overduidelijk antisemitisch, dit blijkt ook uit posts die hij eerder op sociale media zette. Vandaag is hij in staat van beschuldiging gesteld. Hij wordt verdacht van moord, poging tot moord, zware mishandeling en etnische intimidatie. Officieel zijn er 29 aanklachten tegen hem ingediend. Voor elke aanklacht op zich kan hij in theorie de doodstraf krijgen.

De Amerikaanse president Trump zegt in een reactie dat het gebeurde met betere beveiliging wellicht te voorkomen was geweest. Volgens Trump is er geen verband met de Amerikaanse wapenwetgeving. De president vindt ook dat de daders van dit soort massaslachtingen sneller de doodstraf zouden moeten krijgen.

Bronnen[bewerken]