Naar inhoud springen

Eindexamens 354 vmbo-leerlingen ongeldig door foute toetsing

Uit Wikinieuws

22 juni 2018 

Van in totaal 354 vmbo-leerlingen in Maastricht die onlangs hun eindexamen hebben gedaan, is gebleken dat ze dit examen helemaal niet hadden mogen doen. Ze hadden daarvoor niet alle vereiste vakken afgerond. Geen van hen krijgt daarom een diploma. De betreffende leerlingen zitten op het Sint-Maartenscollege en het Porta Mosana College.

De bal kwam aan het rollen nadat de Inspectie van het Onderwijs op 14 juni − een dag na het bekend worden van de uitslagen − was getipt over een leerling die een cijfer had gekregen voor een eindexamenvak dat hij niet had afgerond. Voor bepaalde andere vakken bleek hij enen te hebben gehaald. De Inspectie stelde een nader onderzoek in en keurde vandaag alle 354 afgelegde examens af. De verantwoordelijkheid voor de fout ligt volledig bij de school zelf, niet bij de leerlingen.

Per leerling zal nu vermoedelijk een individueel plan van aanpak worden opgesteld. Een klein deel van hen heeft misschien nog een kans om in augustus alsnog te slagen. Voor het overgrote deel zal het er in de praktijk echter op neerkomen dat ze een heel schooljaar moeten overdoen. Of dat op dezelfde school als nu zal zijn is nog zeer de vraag, gezien alle ophef die er is ontstaan. Op de betreffende school werden vorig jaar ook al gebreken geconstateerd. Zowel de leerlingen als hun ouders zijn woedend en teleurgesteld.

Interim-directeur Loek van de Veen zegt de gang van zaken verschrikkelijk te vinden, maar voegt eraan toe dat het op zijn school "geen rommeltje" is: "We vergeten alleen de regels weleens".

Bronnen

[bewerken]

Gerelateerd

[bewerken]
[bewerken]
  • Jelle Coolen, "Boze ouders en leerlingen ongeldig verklaring eindexamens VMBO Maastricht", video op YouTube, 22 juni 2018