Einde kranten Ultimo Noticia en La Prensa in zicht

Uit Wikinieuws
Ga naar: navigatie, zoeken
Help mee met het schrijven van nieuwsberichten op Wikinieuws. Klik hier om een nieuw artikel aan te maken.

12 november 2017 

Einde kranten Ultimo Noticia en La Prensa in zicht

De Papiamentstalige kranten Ultimo Noticia en La Prensa bevinden zich in zwaar weer. Er wordt rekening mee gehouden dat ze het einde van het jaar niet halen, zo werd ook de medewerkers al meegedeeld. Dit liet een van de hoofdredacteuren, Mariano Heyden van La Prensa, vorige week zondag weten in het programma Analyse op Paradise FM in Curaçao. Heyden won onlangs nog de Boeli van Leeuwenprijs 2017.

Heyden liet een pessimistisch geluid horen over de toekomst van traditionele media. Noticia werd in 1982 werd opgericht. En La Prensa in 1957 als De Pers. De laatste is eigenlijk al 86 jaar oud en was oorspronkelijk een Spaanstalige krant. De kranten ondervinden veel concurrentie van wat hij noemt: de "ongecontroleerde social media". De lage inkomsten worden vooral veroorzaakt door teruglopende reclame-inkomsten. De laatste strohalm waar nu naar gezocht wordt is het vinden van een koper.

De zware tijden zouden volgens hem niet alleen voor La Prensa gelden. Ook andere kranten en radio- en televisiestations houden het hoofd maar net boven water. Voorbeelden die hij noemde zijn TeleCuraçao en CBA TV. Andere kranten op Curaçao zijn de ochtendbladen Antilliaans Dagblad, Bala, Èxtra en Vigilante en de middagbladen Amigoe en Nobo. Verder heeft De Telegraaf nog een Caribische uitgave.

Beide kranten waren eigendom van August Adolf 'Chicho' Jonckheer die een half jaar terug is overleden. Zijn nazaten zien volgens Heyden geen heil in de voortzetting van de kranten. De aandeelhouders wilden vorige week zondag nog reageren aan het Antilliaans Dagblad. Er is echter niets meer naar buiten gebracht.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?