Naar inhoud springen

Eerste prijs voor de Blaanke Boeskeulkes tijdens de Grote Optocht van Twente

Uit Wikinieuws

4 maart 2019 

De praalwagen van de Blaanke Boeskeulkes heeft de eerste prijs gewonnen tijdens de Grote Optocht van Twente. Deze werd dit jaar voor de 65e keer gehouden in Oldenzaal, dat tijdens het carnavalsseizoen is omgedoopt tot Boeskoolstad (boeskool is Twents voor wittekool). Er kwamen praalwagens uit geheel Twente; de Blaanke Boeskeulkes zijn afkomstig uit de Boeskoolstad zelf.

1e prijs voor de Blaanke Boeskeulkes, Oldenzaal
2e prijs voor de Greune Köttelpeeerkes, Denekamp
Geinprijs praalwagens voor de Oranjewijk, Tubbergen

De jury bestond uit 29 leden en alles bij elkaar werd er een prijzengeld uitgekeerd van 43.000 euro. Er waren meer categorieën dan alleen voor praalwagens. Zo wonnen de Kanaalratten uit Noord-Deurninge de 1e prijs onder de grote groepen, verwierf 1e ONV uit Oldenzaal de 1e prijs onder de kleine groepen en beloonde de jury Skitter mee met oons dree uit Enschede en Nonsens uit Oldenzaal met een eerste prijs in de categorie een- en tweelingen.

De Grote Optocht van Twente werd gisteren afgelegd, maar daarmee is het Carnaval in de Boeskoolstad nog niet afgelopen. Ook vandaag zijn de mensen verkleed en wordt er gefeest. Morgen is de laatste dag van het carnaval. Dan wordt traditioneel de bok, het symbool van het Boeskoolse carnaval, verbrand. Vervolgens geeft Prins Carnaval de sleutel van de stad terug aan de burgemeester. Op Aswoensdag kan dan de vastentijd van veertig dagen beginnen, daar waar het carnavalsfeest traditioneel een voorbereiding op is.

Impressie van de overige deelnemers[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Originele fotoreportage
Dit artikel bevat originele foto's en eventueel originele journalistiek.