Eerste kassaloze supermarkt van Nederland geopend in Utrechtse Uithof

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

4 april 2018 

Eerste kassaloze supermarkt van Nederland geopend in Utrechtse Uithof

In een winkel van Spar University aan de Hogeschool Utrecht (in de Uithof) kan sinds vandaag geheel kassaloos betaald worden. Klanten betalen in plaats daarvan met behulp van een nieuwe technologie, bekend als "skippen", waarbij enkel een smartphone nodig is. De smartphone scant de producten, waarna er met behulp van de betaalapp "Tikkie" wordt afgerekend. Hiermee zijn wachtrijen verleden tijd. De app kan bovendien, indien de gebruiker daar tenminste toestemming voor geeft, het aankoopgedrag registreren. Op die manier kan de app de gebruiker straks ook vooraf adviseren over bepaalde producten hij nodig heeft, of waar hij bijvoorbeeld allergisch voor is. Spar krijgt zo dus een algemeen overzicht van het koopgedrag van zijn klanten. Volgens de Spar is geen sprake van privacy-inbreuk.

Spar University wil eind dit jaar in al zijn negen vestigingen deze nieuwe betaalmethode hebben doorgevoerd. Of er ook al plannen zijn om hetzelfde te doen voor de overige Spar-filialen, is momenteel niet bekend.

Andere supermarktketens zoals Albert Heijn experimenteren al met vergelijkbare technieken. Veel landen hebben hun eigen systemen ontwikkeld; zo betaalt men bijvoorbeeld in de VS tegenwoordig veelal met de NFC-chip. Veel winkels in Aziatische landen gebruiken QR-codes. In Zuid-Korea is zelfs een vestiging van 7-Eleven waar klanten kunnen betalen aan de hand van identificatie via hun handpalm. De pinpas moet op den duur geheel overbodig worden als betaalmiddel.

Bronnen[bewerken]