Naar inhoud springen

Een derde van Pakistan overstroomd door moesson

Uit Wikinieuws
Kaart van de overstroomde gebieden op 26 augustus

15 september 2022 
Als gevolg van de extreme moessonregens die Pakistan sinds half juni teisteren, is de laatste paar weken een derde van het hele land onder water komen te staan. Eind augustus waren er al meer dan een miljoen Pakistaanse woningen zwaar beschadigd of verwoest.

In totaal zijn zo'n 33 miljoen Pakistanen door het noodweer getroffen, ongeveer een zevende van de gehele Pakistaanse bevolking. Het officiële dodental als gevolg van het extreme weer staat inmiddels op bijna 1400, maar ligt mogelijk in werkelijkheid een stuk hoger; veel getroffen plaatsen liggen afgelegen en zijn moeilijk bereikbaar.

Premier Shehbaz Sharif sprak eind augustus al van de zwaarste regens in 30 jaar tijd. en, de minister van Klimaatverandering, noemt het een "crisis van onvoorstelbare proporties". Volgens schattingen zal er zo'n 30 miljard Amerikaanse dollar nodig zijn om alle schade te herstellen.

De extreme regenval in Pakistan houdt volgens klimatologen rechtstreeks verband met de klimaatverandering. Pakistan behoort tot de landen die hierdoor nu al het zwaarst worden getroffen, alhoewel het land zelf maar heel weinig bijdraagt aan de wereldwijde CO²-uitstoot.


Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: