Economen zetten in op welvaartsgroei in Suriname
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven. |
21 augustus 2017
- Economen zetten in op welvaartsgroei in Suriname
De afgelopen dagen kwamen economen uit verschillende hoek met ideeën om de welvaart in Suriname te laten groeien. Een drietal economen plaatste daarvoor een ingezonden stuk in De Ware Tijd over het verschil van leningen die bedoeld zijn voor consumptie en voor productiviteitsverhoging. Daarnaast kwam een advies van oud-minister Armand Zunder. Hij wil dat Suriname een exportland van sieraden wordt.
- Leningen
Om de welvaart in Suriname te laten groeien, moet er geen geld geleend worden voor consumptie. De economen Steven Debipersad, Gerard Lau en Marein van Schaaijk onderbouwen deze stelling in een uitgewerkt ingezonden stuk in De Ware Tijd. Leningen voor consumptieve bestedingen zijn niet duurzaam en leiden op den duur tot welvaartsvermindering.
Volgens de economen kan de welvaart alleen groeien wanneer er geleend wordt om productiviteitsverhoging te bereiken, en dan ook alleen wanneer die leidt tot een hogere winstgevendheid. Wanneer die productiviteitsverhoging er namelijk niet is, zal de belasting verhoogd moeten worden om de lening terug te betalen. Via het ondernemerschap heeft de verhoging van het welvaartsniveau de meeste kans, zo blijkt uit het MacroabcSU-model dat zij hanteren.
- Exportland van sieraden
Van Armand Zunder, voormalig minister voor Ontwikkelingsbeleid en Planning in het Kabinet-Chin A Sen (1980) en tevens econoom, komt nog een ander advies. Hij wil dat er niet alleen wordt verdiend aan de goudwinning in Suriname, maar dat het land ook een speler wordt in de export van sieraden. De export van goudbaren is namelijk veel minder winstgevend dan van sieraden. Wanneer Suriname het goud in eigen land verwerkt dan levert dat meer winst en banen op.
Suriname moet eens eindelijk echt gaan verdienen aan het goud uit eigen bodem — Econoom en oud-minister Armand Zunder
|
Nu wordt er gejuicht over de stijging van de goudprijs, aldus Zunder, maar daar is volgens hem geen reden voor. Voor het binnenhalen van expertise voor de sieradenexport denkt hij aan hulp uit China of India. In die landen wordt veel goud gebruikt. Er zou veel in mensen geïnvesteerd moeten worden om de lancering van deze bedrijfstak in Suriname te kunnen bereiken. Volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) worden nu ook al sieraden geëxporteerd, maar nog niet in grote hoeveelheden.
Ook wordt de economie daardoor diverser en minder afhankelijk van de goudvoorraad die nog in de bodem zit. Deze is naar schatting over 25 jaar uitgeput. Zunder wil dat het land nu al gaat werken aan alternatieven voor de export van grondstoffen. Naast sieraden zou ook toerisme een goed alternatief kunnen bieden.
Gerelateerd
[bewerken]- Suriname heeft weer een positieve handelsbalans, 18 augustus 2017
- Suriname als voedselschuur voor de Cariben met steun van China, 23 juni 2017
Bronnen
[bewerken]- De Ware Tijd, "Lenen, alleen voor projecten die aantoonbaar tot exportgroei leiden", Steven Debipersad, Gerard Lau en Marein van Schaaijk, 18 augustus 2017
- Waterkant, "Geen duurzame groei Suriname met consumptieve bestedingen", 19 augustus 2017
- Waterkant, "Suriname moet sieraden exporteren in plaats van goud", 20 augustus 2017
- De West, "‘Goud in Suriname verwerken om meer te verdienen’", Johannes Damodar Patak, 18 augustus 2017