Ebolavirus bereikt miljoenenstad Mbandaka

Uit Wikinieuws

19 mei 2018 

De ebola-epidemie, die sinds enkele weken in het noordwesten van Congo woedt, heeft inmiddels ook de miljoenenstad Mbandaka bereikt. Eerder deze week werd hier het eerste geval van besmetting geconstateerd, inmiddels zijn er nog drie gevallen vastgesteld in de wijk Wangata. Hiermee is het gevaar groot geworden dat de ziekte snel verder om zich heen zal grijpen. Extra riskant is het dat Mbandaka aan een drukbevaren route van de rivier de Kongo ligt. Als het virus via boten ook de hoofdstad Kinshasa bereikt, zijn de gevolgen niet meer te overzien.

Elf dagen geleden verklaarde de Congolese regering de uitbraak voor officieel in Bikoro (en), een stad in de provincie Équateur (en), en het omringende gebied binnen een straal van 30 km. Twee gevallen werden wetenschappelijk bevestigd in het Institut National de Recherche Biomédicale (INDB). Inmiddels zijn er zeker 25 mensen aan de uitbraak overleden. Het werkelijke aantal doden door de epidemie ligt vermoedelijk hoger, omdat er ook een aantal gevallen zijn waarvan niet duidelijk kan worden aangetoond dat ze het gevolg zijn van een ebola-besmetting. Alleen de bewezen gevallen tellen mee.

De Wereldgezondheidsorganisatie kwam gisteren in een spoedvergadering bijeen en maakt zich grote zorgen. De huidige epidemie blijft tot nu toe beperkt tot delen van Congo. Voor dat land heeft de WHO het risico verhoogd naar "zeer groot". Het gevaar dat de ziekte zich tot buiten Congo zal verspreiden, wordt echter groot geacht. De WHO werkt nauw samen met de Congolese regering om de epidemie zo goed mogelijk in toom te houden.

Vier jaar geleden vielen er in heel West-Afrika door de zwaarste ebola-epidemie ooit meer dan 10.000 doden. In Congo was toen bovendien nog sprake van een kleinere epidemie die geheel los stond van de grote

Bronnen[bewerken]