Naar inhoud springen

EC: droogte in Europa ergste in 500 jaar

Uit Wikinieuws

23 augustus 2022 

Droogte-waarschuwingen begin augustus

Het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek, de wetenschappelijke dienst van de Europese Commissie, waarschuwt op basis van een nieuw uitgekomen rapport van Het European Drought Observatory dat de huidige droogte waar een groot deel (twee derde) van Europa momenteel mee kampt de ergste is in ten minste de afgelopen 500 jaar.

De droogte is volgens het rapport dit jaar al vroeg begonnen en met name in augustus steeds verder verergerd door de hoge temperaturen. Vanwege de droogte gold volgens het rapport op 10 augustus voor 47% van het hele Europese grondgebied een waarschuwingsniveau, wat betekent dat er een neerslagtekort is. In 17% van de onderzochte gebieden was sprake van een alarmfase, wat betekent dat de natuur en oogsten gevaar lopen.

Het rapport waarschuwt dat door de aanhoudende droogte bijna alle rivieren in Europa laag zijn komen te staan. Dit heeft op zijn beurt negatieve gevolgen voor de energiesector; de hoeveelheid opgewekte hydro-elektrische energie is met 20% gedaald, volgens het rapport. Een deel van de oogstgewassen dreigt dot jaar verloren te gaan, m.n. maïs en sojabonen. Door het droogvallen van de rivieren zijn er enkele scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog bloot komen te liggen.

De droogte heeft ook verregaande gevolgen voor de levende natuur; zo schuift het leefgebied van plantensoorten die voorheen in Zuid-Europa voorkwamen steeds verder op naar het noorden ("mediterranisering"). In Nederland inheemse planten zoals de struikhei, beuk en veel grassen krijgen het juist steeds moeilijker. Vele bomen hebben nu al een herfstkleur. Ook het aantal natuurbranden ligt dit jaar sterk boven het gemiddelde.

Op veel plekken in Europa is als gevolg van de droogte het vervoer ontregeld. Ook de stroomvoorziening is op sommige plekken verminderd.

Ook voor de komende tijd wordt nauwelijks enige neerslag van betekenis verwacht. Verwacht wordt dat de gevolgen van de droogte nog minimaal tot november zullen aanhouden.

Bronnen[bewerken]