Naar inhoud springen

E-mails van campagneteam Macron gehackt

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 mei 2017 

E-mails van campagneteam Macron gehackt

In aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen aanstaande zondag tussen Emmanuel Macron en Marine Le Pen werden e-mails van het campagneteam van Macron gehackt en op het internet gezet. Naast authentieke e-mails zouden er ook nepberichten tussen geplaatst zijn, volgens het campagneteam om twijfel en verwarring te veroorzaken.

De e-mails werden op de website Pastebin gezet door de gebruiker EMLEAKS, iemand van wie de identiteit niet bekend is. De politiek mag geen reactie geven op de hack, omdat de verkiezingscampagne afgelopen is en er tot zondag geen politieke uitspraken meer gedaan mogen worden.

In aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen aan het eind van 2016 werden ook hacks gepleegd op de e-mails van Hillary Clinton en haar campagneteam. Volgens haar zou Rusland hier achter hebben gezeten in een poging de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

Na geruchten over bankrekeningen op de Bahama's, twee dagen geleden, wees Macron ook naar nepnieuws dat Le Pen door de Russen zou laten verspreiden op het internet.

Update 7 mei 2017 

Nadat de e-mails op het internet waren gezet, is vanuit extreemrechtse Amerikaanse kant een geautomatiseerde actie op gang gezet. Hierdoor werden de berichten binnen 3 uur via 47.000 tweets verspreid. Zo blijkt uit een onderzoek van het Atlantic Council's Digital Forensic Research Lab.

Bronnen

[bewerken]