E-Traction gaat motoren leveren voor fluisterbussen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

24 september 2009 

E-Traction gaat motoren leveren voor fluisterbussen

Het ingenieursbureau e-Traction, de producent van het aandrijfsysteem van de 'whisperbus', gaat motoren leveren aan Zuid-Korea voor tweeduizend zogenaamde fluisterbussen.

De Whisperbussen zijn stadsbussen waarin de normale motor vervangen is door een dieselgenerator van 45 kilowatt en een serie van 28 lithiumbatterijen met ieder een capaciteit van 100 ampère-uur. De generator en batterijmatrix drijven op hun beurt weer een tweetal elektromotoren aan, die ieder een achterwiel van de bus aandrijven. De naafmotor wordt in de wielen geplaatst, zodat er sprake is van directe elektrische aandrijving.

De speciale bussen kunnen, dankzij hun diesel-hybride aandrijving, gebruikmaken van verschillende maatregelen om energie te besparen en het milieu te ontlasten. Om te beginnen kunnen de herlaadbare lithiumbatterijen geladen worden met groene stroom in plaats van grijze stroom. Daarmee is het een plug-inhybride voertuig. Ten tweede zijn de elektromotoren voorzien van een terugkoppeling, zodat ze tijdens het remmen kunnen dienen als generatoren om de batterijen bij te laden.

De verwachting is dat, als resultaat van de nieuwe aandrijving, de Whisperbussen gemiddeld 66% minder brandstof zullen verbruiken dan vergelijkbare dieselbussen (wat neer moet komen op een besparing van 25.000 tot 30.000 liter op jaarbasis). Daarnaast is de verwachte CO2-uitstoot van de bus lager en zal hij ook minder geluid produceren dan een pure dieselbus.

Bronnen[bewerken]