Dumoulin op achterstand van 2 minuten na vijftiende etappe Giro

Uit Wikinieuws

20 mei 2018 

Na de vijftiende etappe van de Giro d'Italia staat Tom Dumoulin op een achterstand van 2 minuten en 11 seconden op roze truidrager Simon Yates. Vandaag won de Brit weer de etappe na een ontsnapping uit de groep met favorieten op 17 km van de meet. Gisteren kwam hij als tweede over de finish, achter Chris Froome, voor wie het met een achterstand van bijna 5 minuten overigens nog moeilijker lijkt om de eindzege te behalen.

De etappe van vandaag was 176 km lang en liep van Tolmezzo naar Sappada. Direct na de start ontstond er een kopgroep van 23 renners. Deze viel uit elkaar na de beklimming van de Passo Tre Croci en bestond bij de volgende beklimming nog maar uit 5 renners, met een voorsprong van 2 minuten op het peloton. Deze voorsprong liep steeds meer terug en bij de vierde klim werd de kopgroep ingerekend. 17 km voor de streep ging Yates alleen verder, wat hem uiteindelijk de winst opleverde. Miguel Ángel López en Tom Dumoulin kwamen beide 41 seconden later binnen als tweede en derde.

De voorsprong van Yates op nummer twee Dumoulin is nu dus wel meer dan 2 minuten. Afgelopen vrijdag was dit nog maar 47 seconden. Het wordt nu dus steeds moeilijker voor Dumoulin om zijn tweede eindzege in de Giro te behalen. Volgens hem zelf "moet er wel iets heel geks gebeuren, wil dat nog lukken." Toch zegt hij ook dat hij ervoor blijft vechten. Ondertussen zegt Yates ook dat Dumoulin best twee minuten zou kunnen goedmaken in de tijdrit die dinsdag op het programma staat.

Morgen is er weer een rustdag in de ronde en dinsdag wordt de tijdrit waar Yates al aan refereerde gehouden. Deze rit is 34,2 km lang en loopt van Trento naar Rovereto. Tom Dumoulin is de wereldkampioen tijdrijden en daarmee favoriet voor de winst van deze etappe.

Bronnen[bewerken]