Dumoulin halveert achterstand op Yates

Uit Wikinieuws

24 mei 2018 

Tom Dumoulin heeft zijn achterstand op Simon Yates gehalveerd na de achttiende etappe in de Ronde van Italië. Hij kwam 28 seconden eerder binnen dan de roze truidrager, wat zijn achterstand nu nog 28 seconden maakt. De etappe werd gewonnen door de Duitser Maximilian Schachmann.

De rit van vandaag was 196 km lang en liep van Abbiategrasso naar Prato Nevoso. Naarmate de etappe vorderde vormde er een kopgroep van 10 renners, waaronder Schachmann en de Nederlanders Boy van Poppel en Jos van Emden. De groep nam al snel een grote voorsprong van rond de 15 minuten. Ze wisten de hele etappe ver voor het peloton te blijven en zo pakte Schachmann de winst, werd de Spanjaard Rubén Plaza tweede en kwam de Italiaan Mattia Cattaneo als derde over de streep.

Toen de kopgroep al lang gefinisht was, barstte de strijd om het algemeen klassement in het peloton los. Eerst probeerde Dumoulin 1,5 km voor de streep te demarreren, maar dit werd tegengehouden door Yates. Toen even later Chris Froome echter weg reed, kon Yates dit niet bijhouden. Tom Dumoulin zag zijn kans schoon en volgde Froome, samen met Domenico Pozzovivo. Uiteindelijk kwamen de drie 11 minuten en 3 seconden na Schachmann over de finish. Yates volgde pas 28 seconden later, wat Dumoulins achterstand halveert.

Waar het eind vorige week nog zeer moeilijk leek voor Dumoulin om de eindwinst nog te behalen (hij had immers een achterstand van meer dan 2 minuten), heeft hij zijn achterstand nu toch flink verlaagd. Het belooft een spannend einde van de Giro te worden.

Er staan nog twee bergritten en een vlakke rit op het programma. Morgen is er een stevige bergetappe met drie beklimmingen en een aankomst bergop in Bardonecchia. Zaterdag is de laatste bergrit met een vlak eerste stuk en drie beklimmingen aan het eind. Zondag is de laatste etappe, een vlakke rit door Rome.

Bronnen[bewerken]