Naar inhoud springen

Duizenden doden bij aardbeving in Marokko

Uit Wikinieuws

10 september 2023 

In Marokko heeft op vrijdag 8 september ongeveer na 23:00 uur (lokale tijd) een zware aardbeving plaatsgevonden, met een kracht van 6.8 volgens USGS. Het Marokkaanse geologisch instituut meldt dat de beving een kracht had van 7.2.

De beving was in heel het land te voelen. Het epicentrum lag in Al Haouz – een regio in het Atlasgebergte – tussen de hoofdstad Marrakesh en Agadir, zo'n 80 kilometer ten zuiden van Marrakesh.

Het USGS heeft gemeld dat er 20 minuten later nog een naschok heeft plaatsgevonden. Ditmaal lag het epicentrum circa 50 kilometer ten noordoosten van de plaats Taroudant. Later zijn er door het Marokkaans geologisch instituut nog honderden (veelal zwakke) naschokken gemeld, waarvan de zwaarste een kracht had van 6.0.

Volgens de laatste officiële berichten zijn er meer dan 2100 mensen omgekomen en meer dan 2400 mensen gewond geraakt. Verwacht wordt dat het dodental nog verder oploopt, want veel mensen worden nog vermist. Veel van het getroffen gebied is erg afgelegen en daardoor moeilijk toegankelijk voor reddingswerkers. Veel mensen overnachten noodgedwongen op straat omdat bijna alle woningen zijn beschadigd of ingestort, onder meer in Asni (en).

In de uren na de aardbeving mobiliseerde koning Mohammed VI van Marokko het leger en reddingsdiensten uit heel het land om te helpen in het aardbevingsgebied. Een interland tussen Marokko en Liberia voor de kwalificatie voor de Africa Cup die op zaterdag 9 september 2023 gespeeld zou worden, is in overleg met de bonden afgelast. Meerdere spelers hebben bloed gedoneerd voor de slachtoffers. Het Nederlandse Rode Kruis heeft Giro 6868 geopend om geld in te zamelen voor de getroffenen.

Vanuit allerlei landen komen reacties. De Nederlandse minister-president Mark Rutte heeft, terwijl hij op de G20-top (en) in India was, in een reactie laten weten “dat het leed met geen pen te beschrijven is”. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben via X hun medeleven betuigd. Het Nederlandse demissionaire Kabinet-Rutte IV stelt 5 miljoen euro beschikbaar voor noodhulp.

In Marokko zelf zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Bronnen[bewerken]

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar: