Naar inhoud springen

Duitse Bondsdagverkiezingen nipt gewonnen door SPD

Uit Wikinieuws
Olaf Scholz

27 september 2021 

De Bondsdagverkiezingen die gisteren in Duitsland werden gehouden zijn gewonnen door de centrumlinkse SPD, die momenteel geleid wordt door Olaf Scholz. De SPD won 25,7% van de zetels. De centrumrechtse CDU/CSU behaalde 24,1%, de slechtste verkiezingsuitslag in de geschiedenis van de christendemocraten.

De volgende stap is het formeren van een nieuwe Duitse regering. In Duitsland is er geen afspraak dat de grootste partij moet beginnen met de onderhandelingen voor een nieuwe regering. Scholz heeft met een meerderheid goede papieren om Angela Merkel op te volgen, die zich na 16 jaar bondskanselierschap terugtrekt. Armin Laschet van de CDU geeft de strijd echter niet op en benadrukt dat degene die voldoende partijen samen kan brengen, de nieuwe bondskanselier zal worden.

De SPD (geassocieerd met de kleur rood) en de CDU/CSU (zwart) hebben weliswaar voldoende zetels om samen een regering te vormen, maar de vier grote partijen lijken allemaal te gaan voor de vorming van een regeringscoalitie met drie partijen, die dan gevormd zal gaan worden met de twee partijen die na SPD en CDU/CSU het grootst werden, liberale FDP (geel) en Bündnis 90/Die Grünen (groen). De liberalen en groenen hebben niet gewacht en al het voortouw genomen, door te starten met onderhandelingen om zich voor te bereiden op een regering met de SPD of CDU/CSU. FDP-voorzitter Christian Lindner legde uit dat het beter is de meningsverschillen tussen hun partijen eerst uit de weg te ruimen, omdat die het grootst zijn. Hierna zouden onderhandelingen met een van de grotere partijen eenvoudiger moeten zijn. Een regering gevormd door drie partijen zou een primeur zijn in de moderne geschiedenis van Duitsland. De kleurencombinaties die dan ontstaan worden een "stoplichtcoalitie" en "Jamaica-coalitie" genoemd, naar de kleuren van een stoplicht en de Jamaicaanse vlag.

Verwacht wordt dat het formatieproces ingewikkeld zal worden en meerdere maanden zal duren; gedurende die tijd blijft Merkel nog aan als demissionair bondskanselier. De twee grootste partijen streven er niettemin naar om voor de kerst een nieuwe regering gevormd te hebben. De rol van Duitsland in Europa speelt hierin ook mee; het land wil er in januari 2022 klaar voor zijn wanneer het Franse voorzitterschap van de Europese Unie start, waarvoor Emmanuel Macron ambitieuze plannen heeft aangekondigd.

Bronnen

[bewerken]