Duits tolplan kost omringende landen tientallen miljoenen euro's

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

13 december 2017 

Duits tolplan kost omringende landen tientallen miljoenen euro's

Het plan van de Duitse regering om de tolheffing uit te breiden zal de automobilisten uit de omringende landen tientallen miljoenen euro's gaan kosten. Alleen al Nederlandse automobilisten zullen naar schatting 60 tot 100 miljoen voor de Duitse autowegen moeten afdragen. Het zal vooral de bewoners aan de grens treffen, die naar schatting 40% van de tol voor hun rekening zullen nemen. Per jaar steken Nederlanders 22 miljoen keer de grens met Duitsland over.

Nederland sluit zich bij Oostenrijk aan om het Duitse besluit aan te vechten bij het Europese hof van Justitie in Luxemburg. Beide landen denken dat hun inwoners onterecht benadeeld zullen worden ten opzichte van de Duitse belastingbetalers. Nederlands verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen noemt de Duitse alleingang discriminerend. Oostenrijks verkeersminister Jörg Leichtfried (de) ergert zich aan dezelfde 'oneerlijkheid': "Deutsche zahlen nicht, weil sie Deutsche sind. Österreicher zahlen, weil sie Österreicher sind." Medio 2015 besloot de Europese Commissie nog dat niets de invoering van het Duitse tolsysteem in de weg stond.

Duitse automobilisten betalen weliswaar ook deze nieuwe heffing, maar zij krijgen het geld via de belastingaangifte weer terug. Het systeem van "de gebruiker betaalt" wordt hiermee omzeild. Door deze onevenwichtigheid zou de rechtsgang van de beide buurlanden een kans van slagen kunnen hebben.

Het Duitse plan is op dit moment nog niet in werking getreden. Momenteel vinden er coalitiebesprekingen in Duitsland plaats. Volgens Derk Marseille, correspondent voor BNR Nieuwsradio en Duitsland Nieuws, is de kans groot dat het plan daarna alsnog wordt teruggedraaid. Dit is in het verleden vaak gebeurd bij het aantreden van een nieuwe regering. Een grote koerswijziging ten opzichte van de vorige regering is echter nog niet bepaald. Een coalitie tussen opnieuw de christen- en sociaaldemocraten lijkt op dit moment de meeste kansen te hebben. Ook een medewerker van het verkeersministerie in Duitsland verklaarde dit weekend nog dat de doorvoering van tol voor automobilisten door zal gaan.

Bronnen[bewerken]