Naar inhoud springen

Dubbele achternaam in Nederland vanaf 1 januari 2024 mogelijk

Uit Wikinieuws

24 maart 2023 

Een geboorteakte uit 1822, kort na de invoering van de wet Burgerlijke Stand

Na de Tweede Kamer heeft deze week nu ook de Eerste Kamer ingestemd met een wetsvoorstel waarmee kinderen voortaan de achternamen van hun beide ouders kunnen krijgen. De wet gaat in op 1 januari volgend jaar. Het wetsvoorstel hiertoe kwam van minister voor Rechtsbescherming Weerwind.

Een dubbele achternaam wordt niet alleen mogelijk voor baby's die vanaf nu worden geboren, maar met terugwerkende kracht voor iedereen die is geboren vanaf 1 januari 2016. Ouders hebben vanaf 1 januari een jaar om dit te regelen. Geadopteerde kinderen kunnen een combinatie kiezen van hun geboortenaam en de naam van een van hun adoptieouders.

Als de ouders zelf geen keuze maken voor een geslachtsnaam, krijgt het kind wanneer er geen huwelijk of geregistreerd partnerschap is de achternaam van de moeder, anders die van de vader of eventuele duomoeder.

Mensen met naast de Nederlandse nog een andere nationaliteit hoeven met de nieuwe wet geen ingewikkelde procedure te doorlopen als ze hun achternaam willen wijzigen. Kinderen met een dubbele nationaliteit konden al langer een gecombineerde achternaam krijgen.

Het wordt niet mogelijk om meer dan twee achternamen te krijgen. Achternamen die al dubbel of meervoudig waren (zoals "Van Bergen Henegouwen"), worden met de nieuwe wet als één enkele achternaam beschouwd. Iemand kan in dat geval dus alsnog een tweede achternaam krijgen.

Oorspronkelijk kregen alle kinderen in Nederland automatisch de naam van hun vader (dit is zo sinds de invoering van de wet Burgerlijke Stand in 1811). Sinds 1998 is het mogelijk om ook de naam van de moeder te kiezen.

Bronnen[bewerken]