Dubbele aanslag in Teheran, IS eist verantwoordelijkheid op

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

7 juni 2017 

Dubbele aanslag in Teheran, IS eist verantwoordelijkheid op

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn vanmorgen twee zeer waarschijnlijk onderling gecoördineerde aanslagen gepleegd, waarbij voor zover nu bekend acht doden zijn gevallen. De aanslagen waren bij resp. het parlementsgebouw en bij het mausoleum van de in 1989 overleden ayatollah Khomeini. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is opgeëist door Islamitische Staat. Indien de claim klopt is dit de eerste aanslag gepleegd door IS op Iraans grondgebied, en wereldwijd de derde in korte tijd sinds het begin van de ramadan..

Bij het parlementsgebouw zijn volgens de berichten zeker zeven doden gevallen, onder wie een bewaker. Op een van de verdiepingen van het gebouw blies een van de daders zichzelf op. Er zouden nog enkele mensen in gijzeling zijn gehouden. Ook bij het graf van Khomeini zou minstens één dode zijn gevallen. Op een foto vrijgegeven door Jamaran News is bij het mausoleum een explosie te zien.

Inmiddels lijkt de situatie bij het parlement weer onder controle. De vier aanvallers zijn hier gedood, waarmee het totale aantal doden door de aanslagen op twaalf komt.

Update 8 juni 2017 

Het aantal dodelijke slachtoffers (de daders niet meegerekend) is verder opgelopen tot 17. De daders blijken uit Iran zelf te komen. Ze hadden hun land eerder verlaten om in Mosul en Raqqa voor IS te vechten. Midden vorig jaar zijn ze in Iran teruggekeerd.

Bronnen[bewerken]