Drie kandidaten om opvolger F-16 te leveren

Uit Wikinieuws
Ga naar: navigatie, zoeken
Help mee met het schrijven van nieuwsberichten op Wikinieuws. Klik hier om een nieuw artikel aan te maken.

10 juli 2017 

Volgend jaar valt de beslissing over de opvolger van de huidige F-16

Drie kandidaten om opvolger F-16 te leveren

Het Belgisch leger is al een tijdje op zoek naar een opvolger van de oude F-16. Midden 2018 wordt beslist wie het nieuwe gevechtsvliegtuig mag leveren.

Er zijn 3 kandidaten: de F-35 van het Amerikaanse Lockheed, de Britse Eurofighter Typhoon en de Franse Dassault Rafale. Europees parlementslid Ivo Belet opteert ervoor een Europese fabrikant te kiezen. Daarmee zouden er dus nog maar twee kandidaten overblijven, waarbij de Eurofighter ook minder kansen maakt ten gevolge van de Brexit.

Saab met de Gripen en Boeing met de F-18 deden oorspronkelijk ook mee aan de aanbesteding, maar haakten tussentijds af. Volgens bronnen maakte Saab geen schijn van kans omdat Zweden niet bij de NAVO aangesloten is, De F-18 zou dan weer te oud bevonden zijn.

Update 7 september 2017 

Vandaag was de uiterste offertedatum voor de kandidaten van de 'next-generation' Belgische gevechtsvliegtuigen. De winnaar van het contract mag 34 nieuwe vliegtuigen bouwen met een kostenplaatje van 34 miljard euro. Het type F-35 dat wordt overwogen is het eenvoudigste, minst geavanceerde model. De Rafale is een betrouwbaar concept, al meer dan 20 jaar. En de Typhoon is een samenwerkingsverband tussen het VK, Spanje en Duitsland. Een nadeel aan de Typhoon is dat deze complex en lastig te onderhouden is.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?