Naar inhoud springen

Drie doden in Ierland door ex-orkaan Ophelia

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

16 oktober 2017 

Drie doden in Ierland door ex-orkaan Ophelia

De ex-orkaan Ophelia heeft voor een grote chaos gezorgd in Ierland. Maandagmorgen vroeg arriveerde de zware storm aan de zuidkust van het eiland en zorgde daar voor veel overlast en schade.

In County Waterford kwam een vrouw om het leven toen haar auto geraakt werd door een vallende boom. In Cork stortte een deel van het stadion in van Cork F.C.. Later op de dag kwamen twee mannen om het leven bij ongelukken in County Tipperary en County Louth, beiden ook het slachtoffer van vallende bomen.

De komst van de orkaan, inmiddels afgezwakt tot een zware storm, was enkele dagen geleden al aangekondigd. De overheid en de bewoners hadden daardoor de tijd om maatregelen te nemen. De Ierse premier Leo Varadkar en de Ierse National Emergency Coordination Group riepen iedereen op om vandaag binnen te blijven en na afloop van de storm bedacht te zijn op omgevallen bomen en losse stroomkabels. Na het afkondigen van een weeralarm Code Rood werd besloten scholen te sluiten en het openbaar vervoer stil te leggen. Ook veel winkels en bedrijven bleven gesloten. Veel vliegtochten zijn geannuleerd, op Dublin Airport werden 130 vluchten geschrapt. Ondanks alle waarschuwingen moesten de Royal National Lifeboat Institution en de Ierse kustwacht in actie komen om twee surfers uit de Ierse Zee te redden.

Met Éireann, de meteorologische dienst van Ierland, meldt dat voor de kust van Sherkin Island windstoten tot 150 km/u zijn waargenomen. Ophelia is inmiddels afgezwakt tot een tropische storm, maar de Ierse National Emergency Coordination Group on Severe Weather heeft gewaarschuwd dat er nog steeds sprake kan zijn van levensgevaarlijke omstandigheden. Volgens het Ierse energiebedrijf ESB zitten er zo'n 330.000 huizen zonder stroom. De verwachting is dat het tien dagen kan duren voor iedereen weer stroom heeft.

Bronnen[bewerken]