Naar inhoud springen

Drie doden bij aanslag in winkelcentrum Kopenhagen

Uit Wikinieuws

4 juli 2022 

Het winkelcentrum in 2014

Bij een schietpartij in Field's, een winkelcentrum in de Deense hoofdstad Kopenhagen, zijn tegen het eind van zondagmiddag 3 juli drie doden gevallen. De dodelijke slachtoffers zijn twee Denen van 17 en een Rus van 47. Vier andere personen raakten gewond.

De vermoedelijke dader is een man van 22 met de Deense nationaliteit. Volgens getuigen begon hij omstreeks 17:37 om zich heen te schieten, nadat hij enkele minuten daarvoor het winkelcentrum was binnengekomen. Voor zover bekend handelde de man alleen. Hij gebruikte een Sauer 200 STR (en), een wapen dat vooral in Scandinavische landen wordt gebruikt. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen terroristisch oogmerk, maar leed hij aan mentale problemen.

De Deense premier Mette Frederiksen heeft haar medeleven betuigd en sprak van een wrede aanval op het land: "Onze prachtig en gewoonlijk zo veilige stad veranderde in een fractie van een seconde", zei ze in een verklaring. Naar aanleiding van het gebeurde zijn in Denemarken diverse evenementen afgelast, waaronder een geplande receptie van kroonprins Frederik in het jachtslot van Sønderborg (die vanwege de in Denemarken verreden etappes van de Tour de France gehouden zou worden).

Het is het eerste grootschalige schietincident in Denemarken sinds de aanslagen van 14-15 februari 2015, destijds eveneens in Kopenhagen.

Bronnen[bewerken]