Drie Nederlandse banken, Belastingdienst en DigiD in korte tijd getroffen door DDoS-aanvallen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

29 januari 2018 

Drie Nederlandse banken en Belastingdienst in korte tijd getroffen door DDoS-aanvallen

Nadat vanmorgen de Rabobank al werd getroffen door een DDoS-aanval waardoor bankieren via de website van de bank van ca. 9:00 tot 11:00 niet goed mogelijk was, is vervolgens ook de Belastingdienst doelwit geworden van een tweetal van dergelijke aanvallen, waarbij belastingdienst.nl tijdelijk onbereikbaar werd. De eerste storing duurde bij elkaar een minuut of tien en bereikte omstreeks 11:30 een hoogtepunt. Vanmiddag volgde er een tweede aanval op de site van de Belastingdienst die ca. een half uur duurde. Inmiddels zou alles weer normaal zijn, zei een woordvoerder van de Belastingdienst. Omstreeks 15:45 werd ook DigiD getroffen door een DDoS-aanval.

Afgelopen weekend werden er binnen een tijdsbestek van 24 uur ook al drie DDoS-aanvallen gepleegd op ABN Amro, waardoor bankieren voor de klanten van deze bank urenlang niet mogelijk was. Gisteravond was het tevens de beurt aan ING. De storingen bij deze twee banken waren vanmorgen vroeg helemaal opgelost.

Het is nog onduidelijk wie er achter de aanvallen zitten en of er een verband is tussen de diverse aanvallen van de laatste dagen. Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, zegt dat deze cyberaanvallen technisch geavanceerder zijn dan eerdere.

Bronnen[bewerken]