Naar inhoud springen

Drie Nederlanders omgekomen in Kroatië

Uit Wikinieuws

22 mei 2023 

In de Kroatische provincie Lika-Senj zijn zaterdagmiddag drie Nederlanders verongelukt toen hun vliegtuig neerstortte op een berg. Ze waren met het toestel onderweg vanuit Maribor naar de Kroatische kustplaats Pula. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zondag bevestigd dat de drie slachtoffers – de piloot en de twee passagiers – de Nederlandse nationaliteit hebben.

Het verongelukte toestel – een Cirrus SR20 die eigendom was van YouFly, een bedrijf uit Rotterdam – werd zaterdagavond omstreeks 19:15 aangetroffen, nadat er urenlang naar was gezocht. Bij de zoekactie werden 120 mensen ingezet, ook werd gebruikgemaakt van een drone en een helikopter. Het betreffende gebied is moeilijk toegankelijk doordat er nog steeds landmijnen liggen uit de tijd van de Joegoslavische oorlogen.

Het wrak moet nog worden geborgen, dit is een complexe operatie en het zal in delen gebeuren.

De berg waarop het toestel is verongelukt hoorde niet bij de route die het vliegtuig eigenlijk had moeten volgen. Onderzocht wordt nog wat er precies is gebeurd, en of bijvoorbeeld ook de weersomstandigheden een rol hebben gespeeld.

Bronnen[bewerken]