Dolfijn Zafar overleden

Uit Wikinieuws

13 mei 2020 

Zafar, de tuimelaar die begin deze maand in de haven van Amsterdam belandde, is dinsdagavond dood aangespoeld bij Wijk aan Zee. Dit meldt SOS Dolfijn.

Zafar was een solitaire dolfijn die eigenlijk leefde voor de kust van Bretagne, maar vaker meezwom met schepen. Hij zwom begin deze maand met een Frans vrachtschip mee richting Amsterdam. Via het Noordzeekanaal en de sluizen bij IJmuiden kwam hij de Amsterdamse haven binnen, waar hij vervolgens enkele dagen bleef rondzwemmen. Het lukte uiteindelijk om de dolfijn de haven uit te loodsen, maar Zafar bleef hierna nog enkele dagen rondzwemmen bij IJmuiden voordat hij alsnog weer de zee in ging.

Inmiddels hebben onderzoekers aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht geconcludeerd dat Zafar hoogstwaarschijnlijk kort nadat hij weer in zee was beland, is overleden door een harde botsing met een schip. Het dier had inwendige bloedingen en enkele gebroken wervels. Het miste bovendien een staartvin, die mogelijk is geamputeerd doordat Zafar bij de botsing tevens in aanraking kwam met een scheepsschroef.

Bronnen[bewerken]