Naar inhoud springen

Dodental van aanslag in Turkije loopt op tot 10

Uit Wikinieuws

13 september 2006 

Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije.

Het dodental van de bomaanslag in Turkije is opgelopen tot zeker tien, waaronder zeven kinderen. Nog eens 14 mensen raakten gewond toen de bom ontplofte in Diyarbakir, een stad in het zuidoosten van Turkije die voornamelijk bewoond wordt door Koerden.

Turkse autoriteiten zijn nog steeds bezig met het onderzoek naar de bomaanslag, maar tot nu toe is de terreurdaad nog steeds niet opgeëist. Koerdische rebellen zijn actief in het gebied en plegen regelmatig bomaanslagen in Turkije. Normaal zijn de overheid en het leger echter het doelwit. De aanslag van gisteren vond plaats in de stadspark van een arme wijk en werd waarschijnlijk op afstand tot ontploffing gebracht via een mobiele telefoon. In het park zijn veel drukbezochte theehuizen en ook is er een school in de buurt.

"Ons verdriet is groot voor de slachtoffers, veel van hen nog maar kinderen, van de terroristische aanslag in Diyarbakir," aldus minister-president Recep Tayyip Erdoğan vanmorgen een toespraak. "De informatie is nog niet volledig, maar het wordt langzaam duidelijker."

In de Turkse pers zijn geruchten dat de bom mogelijk bedoeld was voor een politiebureau zo'n anderhalve kilometer verderop. Hij zou per ongeluk zijn afgegaan. Autoriteiten zeggen dat de explosie werd veroorzaakt door een krachtig explosief gekoppeld aan een mobiele telefoon.

Het is in Turkije de dodelijkste aanslag sinds november 2003, toen er bij een aanslag in Istanboel zeker 60 doden vielen.

Bronnen

[bewerken]