Naar inhoud springen

Dodental na Halloween-drama Seoul nu op 158

Uit Wikinieuws

14 november 2022 

Een aanwezige menigte op de plek van de verdrukking

Het aantal doden na de massale verdrukking van zaterdagavond 29 oktober tijdens een Halloweenviering in Itaewon (en), een uitgaanswijk van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, is volgens de allerlaatste berichten opgelopen tot 158. Tien slachtoffers die tijdens het drama gewond raakten liggen nog steeds in het ziekenhuis. De meeste slachtoffers waren in de twintig.

Het drama gebeurde omstreeks 22:15 plaatselijke tijd (UTC+9). In de uitgaanswijk waren op dat moment in totaal zo'n 100.000 feestvierders aanwezig. Een flink deel van hen had zich verzameld in de slechts enkele meters brede straat, die aan een kant uitkomt op de hoofdstraat van de wijk. Vanaf het andere uiteinde zouden steeds meer mensen zijn omgevallen en op elkaar zijn beland. Ambulances hadden moeite om bij de slachtoffers te komen, bovendien zouden ze zijn gehinderd doordat sommige aanwezigen ondanks het drama gewoon feestvierden.

President Yoon Suk-yeol heeft na het drama een periode van nationale rouw afgekondigd.

Er loopt een onderzoek naar de handelwijze van de Zuid-Koreaanse politie. Enkele uren voorafgaand aan het drama had de politie meerdere oproepen gekregen van voetgangers die vreesden dat het vanwege de veel te grote drukte mis zou gaan. Een 55-jarige politieman naar wie vanwege het drama een onderzoek liep is enkele dagen geleden dood aangetroffen in zijn woning, mogelijk heeft hij zelfmoord gepleegd.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: