Dodental door natuurbranden Californië opgelopen tot 40

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

15 oktober 2017 

Dodental door natuurbranden Californië opgelopen tot 40

Bij de verschillende natuurbranden die de afgelopen week hebben gewoed in het noorden van Californië zijn voor zover inmiddels bekend minstens 40 doden gevallen, waarvan 22 in Sonoma County. Daarmee zijn het de dodelijkste branden waardoor de staat ooit is getroffen. Gouverneur Jerry Brown heeft in negen county's de noodtoestand uitgeroepen.

Duizenden gebouwen (huizen en bedrijven) zijn verwoest, waarvan het merendeel in Santa Rosa, de plaats die het zwaarst is getroffen. In totaal zo'n 20.0000 mensen zijn al dan niet gedwongen geëvacueerd. Honderden mensen liggen als gevolg van de branden in het ziekenhuis. De branden hebben ook grote economische en toeristische gevolgen voor de streek; veel historische wijngaarden zijn verwoest en de resterende druivenoogsten in Napa County en Sonoma County worden bedreigd. De totale schade wordt geschat op 3 miljard dollar.

Er zijn zo'n 8000 brandweerlieden ingeschakeld bij het bluswerk. Ook zijn er veel hulp- en crowdfundingacties gestart. Het vuur heeft men inmiddels enigszins onder controle.

Individuele slachtoffers[bewerken]

Onder de doden is ook een bejaard echtpaar van 98 en 100 jaar oud, zij waren bijna 90 jaar samen. "Ze konden simpelweg niet zonder elkaar. Dat ze nu samen zijn omgekomen, is waarschijnlijk zoals ze het zelf zouden hebben gewild", aldus Mike Rippey, hun 71-jarige zoon.

Tunis, een vrouw uit Santa Rosa, vertelt zwaar geëmotioneerd voor de camera hoe ze 's nachts werd opgebeld door haar moeder, die haar brandende huis niet meer uit kon en haar dochter vertelde dat ze ging sterven. Het stoffelijk overschot van Tunis' moeder werd enkele uren later gevonden.

De Nederlandse Tessa Gesink, die op een wijnboerderij in Napa werkte, heeft vrijwillig het gebied verlaten. Ze doet voor NPO Radio 1 haar verhaal: "De lucht en rook, het was zó erg [...] Ik heb vrienden die hun huis kwijt zijn geraakt. En veel andere vrienden zijn gedwongen of vrijwillig weggegaan." Gesinks boerderij lag midden in de brandzone, er is waarschijnlijk niets meer van over.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel:


Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?