Naar inhoud springen

Doden bij aardbeving in Japan

Uit Wikinieuws

14 juni 2008 

Schade aan een weg in Japan bij een aardbeving in 2004

In het noordoosten van Japan zijn vandaag bij een zware aardbeving ten minste vier doden gevallen. Veertien mensen worden nog vermist, waarvan er acht mogelijk onder het puin van ingestorte gebouwen liggen. Ongeveer 150 mensen raakten gewond. De meeste schade en slachtoffers waren in de provincie Miyagi. Het epicentrum van de beving, die een kracht had van 7,2 op de schaal van Richter, lag 10 kilometer onder de grond op ongeveer 500 kilometer ten noorden van Tokio, aldus de Japanse autoriteiten.

Als gevolg van de beving is er 15 liter licht radioactief water weggelekt uit een opslagplaats. Volgens de betrokken energiemaatschappij is er geen gevaar voor de omwonenden. Een kerncentrale in Miyagi heeft geen schade geleden.

Japan heeft vaak last van aardbevingen; ongeveer een vijfde van alle bevingen ter wereld vindt plaats in Japan. Omdat de infrastructuur er tegenwoordig goed op is afgestemd, vallen er meestal relatief weinig slachtoffers. De ergste beving ooit in Japan was in 1923, toen bij een beving van 8,0 tot 8,4 op de schaal van Richter in de regio van Tokio en Yokohama naar schatting 140.000 doden vielen.

Bronnen

[bewerken]