Naar inhoud springen

Dode en gewonden na schietpartij Sunset Grooves

Uit Wikinieuws
Politieauto
Nederlandse politieauto

23 augustus 2009 

Op het dancefeest Sunset Grooves op het strand van Hoek van Holland zijn gisteravond één dode en zes gewonden gevallen nadat er een vechtpartij uitbrak. Het dodelijk slachtoffer was de 19-jarige Robby van der Leeden uit Rotterdam, die onderweg naar het ziekenhuis overleed aan een kogelwond die hij had opgelopen tijdens de vechtpartij, maar het is niet duidelijk of hij is neergeschoten door de politie of een bezoeker. De gewonden komen uit Puttershoek, Honselersdijk, Monster en Capelle aan den IJssel, en zijn tussen de 18 en 23 jaar oud. Zij verkeren niet meer in levensgevaar, al is één van de gewonden er slecht aan toe. Drie konden vandaag het ziekenhuis alweer verlaten.

Rond 23:20 uur klonken er schoten op het strand en toen tientallen agenten het strand op gingen, troffen ze mensen met schotwonden aan. Daarna keerde de menigte zich tegen de politie en ME en moest deze waarschuwingsschoten lossen. Eén bezoeker is gericht neergeschoten, maar zijn toestand is niet levensbedreigend. Het feest is na de pistoolschoten onmiddellijk stilgelegd en het terrein is ontruimd. De politie heeft acht mensen aangehouden.

Er waren te veel bezoekers op het terrein van Sunset Grooves. Er was een vergunning verleend voor 15.000 bezoekers, maar volgens de politie waren er veel meer mensen dan dat. Duizenden mensen waren afgekomen op het standfeest, dat gratis toegankelijk was, en waar diverse bekende DJ's optraden, zoals Sunnery James & Ryan Marciano en Lucien Foort. Eerder gisteravond ontstonden er door de grote toeloop lange files op de A20 en de weg van Maasdijk naar het strand van Hoek van Holland. De politie sloot de A20 van Vlaardingen naar Hoek van Holland af vanwege de drukte.

De politie had voorafgaand aan het feest aanwijzingen dat hooligans van plan waren naar het evenement te gaan. Op Hyves verklaart een ooggetuige ook al dat er vooraf gezegd werd dat aanhangers van Feyenoord en AZ met elkaar op de vuist zouden gaan. Strandgangers worden geadviseerd niet naar het strand van Hoek van Holland te komen, omdat een groot deel hiervan is afgesloten in verband met sporenonderzoek.

Op YouTube zijn sinds afgelopen nacht diverse filmpjes geplaatst die zijn gemaakt tijdens de schietpartij, waarbij ook schoten te horen zijn.

Bronnen[bewerken]