Naar inhoud springen

Docenten van ROC Zadkine hielpen leerlingen actief bij fraude

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2 juni 2017 

Docenten van ROC Zadkine hielpen leerlingen actief bij onderwijs- en tentamenfraude

Enkele docenten aan de mbo-opleiding logistiek van het Zadkine in Rotterdam blijken actief leerlingen te hebben geholpen bij het plegen van fraude, zowel tijdens het volgen van colleges als bij tentamens. Zo werden leerlingen die spijbelden toch geregistreerd als aanwezig. Leerlingen werden terwijl ze thuis zaten door de docenten persoonlijk benaderd met het verzoek om toch maar gewoon de tentamens af te leggen. Daar bleef het niet bij: ze kregen ook nog de vragen en antwoorden van de toetsen die ze nog moesten maken gewoon van tevoren van hun docent verstrekt.

Deze praktijken zouden al ruim een jaar aan de gang zijn. De Raad van Toezicht en de Onderwijsinspectie zijn over de kwestie ingelicht en een extern bureau is inmiddels een onderzoek begonnen. Met terugwerkende kracht zijn ongeveer 60 tentamens ongeldig verklaard. Enkele betrokken docenten zijn per direct geschorst. Naar eigen zeggen zouden ze uit "betrokkenheid met de leerlingen" hebben gehandeld. Vermoed wordt echter dat men vooral de statistieken van de onderwijsinstelling wilde oppoetsen. De school zelf is er overigens financieel niet beter van geworden. De leerlingen wel, aangezien zij studiefinanciering hebben ontvangen zonder dat ze ook echt met hun studie bezig waren.

Luc Verburgh, voorzitter van de Raad van Bestuur van Zadkine: "Ik werd hier op 17 mei over geïnformeerd door twee docenten die aan de bel trokken. Ik ben me kapot geschrokken en heb direct maatregelen genomen."

Bronnen

[bewerken]