Naar inhoud springen

Digitale klokken lopen in heel Europa minuten lang achter

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

5 maart 2018 

Digitale klokken lopen in heel Europa minuten lang achter

Digitale klokken, zoals in de wekkerradio of de magnetron, lopen in geheel Europa minuten lang achter. Alleen al in het afgelopen weekend ging het om opgeteld 5 minuten. In januari deed zich het probleem ook al voor. Dit ligt aan problemen in het elektriciteitsnet in Zuidoost-Europa, waardoor er lichte daling van de frequentie op het net is ontstaan.

Volgens netbeheerder TenneT heeft dit te maken met een politiek-juridisch geschil tussen twee landen in Zuidoost-Europa. Er wordt echter niet bij verteld om welke twee landen het gaat. Door het geschil leveren de landen 300 megawatt minder stroom, waardoor de frequentie van 50 hertz net niet wordt gehaald. Bij 50 hertz verandert de spanning vijftigmaal per seconde. Wanneer het aantal hertz daalt, is het gevolg dat de digitale uurwerken langzamer gaan lopen.

Er wordt nog gewerkt aan een compensatieprogramma dat de tijd in de klokjes gaat corrigeren. Mensen die hun klokken weer op tijd hebben gezet, zullen ze later dus weer terug moeten zetten.

Update 6 maart 2018 
Vandaag is gebleken dat het politiek-juridisch geschil politieke spanningen betreft tussen Servië en Kosovo. Daarnaast blijkt de lagere hertz de hapering in het luchtalarm te hebben veroorzaakt.[1]