Naar inhoud springen

Derde hoogste man binnen Vaticaan officieel beschuldigd van seksueel misbruik

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

29 juni 2017 

Derde hoogste man binnen Vaticaan officieel in staat van beschuldiging gesteld vanwege seksueel misbruik

Kardinaal George Pell, de op twee na hoogste functionaris binnen de Rooms-Katholieke Kerk en tevens de belangrijkste katholieke geestelijke in heel Australië, is officieel aangeklaagd vanwege seksueel misbruik. Hij is hiermee de hoogst geplaatste katholieke geestelijke ooit tot nu toe die hiervoor wordt vervolgd.

Over de concrete gevallen waarvan Pell wordt beschuldigd zijn geen details publiekelijk vrijgegeven. Twee mannen beweren dat ze in de jaren zeventig in een zwembad door hem zijn misbruikt, in een tijd dat Pell priester was (bron: AP). De slachtoffers van destijds zijn nu ergens in de veertig.

Pell is op dit moment in het Vaticaan, maar zal terugkeren naar Australië. Op 18 juli moet hij in Melbourne voor het eerst voor de rechter komen. Zelf ontkent hij alle beschuldigingen en spreekt van een "genadeloze karaktermoord" tegen hem. Hij zei tevens dat hij uitkijkt naar de dag dat hij voor het gerecht moet verschijnen, zodat hij zijn onschuld kan bewijzen om daarna weer terug te keren naar Rome. Hij hoeft ondanks alle ophef op dit moment niet af te treden, wel wordt hij met verlof gestuurd. Het Vaticaan zegt hem zo in de gelegenheid te willen stellen om zich te verdedigen.

Bronnen

[bewerken]