Naar inhoud springen

Den Haag: steunbijeenkomst voor burgemeester Wienen

Uit Wikinieuws

14 oktober 2018 

Op de Grote Markt in Haarlem zijn vandaag honderden mensen samengekomen om en masse steun te betuigen aan de burgemeester van de stad, Jos Wienen. Afgelopen week werd bekend dat hij vanwege aanhoudende bedreigingen is ondergedoken. Onder de aanwezigen was ook de minister van Binnenlandse Zaken Ollongren, die een toespraak hield waarin ze de bedreigingen na het adres van Wienen "onaanvaardbaar in een democratische rechtsstaat" noemde. Ook andere Kamerleden (Leijten van de SP en Van Haga van de VVD) waren aanwezig en hielden toespraken.

De burgemeester verscheen zelf ook even in het openbaar. Hij sprak de menigte toe met de volgende woorden:

Quote begin
Lieve Haarlemmers, bedankt voor dit geweldige hart onder de riem. Het is hartverwarmend om te merken dat er zoveel mensen zijn die steunen en bemoedigen. Jullie samenzijn hier is voor mij een signaal dat we als burgers en bestuur pal staan voor de democratie. Voor een samenleving waarin je niet bang hoeft te zijn voor geweld. Ik ben trots op ons mooie Haarlem en op de Haarlemmers. Bedankt.

Quote einde

De bedreigingen aan het adres van Wienen duren al enige tijd. Al meer dan een maand geleden besloot de politie Hiemens huis te bewaken. Vooralsnog hebben het OM en de gemeente niets vrijgegeven over de aard of herkomst van de bedreigingen. Mogelijk is er een verband met het feit dat Hiemen hard optreedt tegen criminaliteit.

Bronnen[bewerken]