Demonstraties 'gele hesjes' gaan onverminderd door, nu ook in België en Nederland

Uit Wikinieuws

1 december 2018 

Demonstraties in Belfort

Vandaag was opnieuw een dag waarop de "gele hesjes", die sinds enkele weken demonstreren op veel plekken in Frankrijk, flink van zich hebben laten horen. De demonstraties waren vandaag met name heftig in Parijs, waar meer dan 60 gewonden vielen, onder wie een aantal politieagenten. Er werden meer dan 260 arrestaties verricht. De betogers demonstreerden onder meer bij de Arc de Triomphe (die werd bewerkt met graffiti) en andere plekken aan de Champs Elysées. Ze probeerden door de politiebarrières heen te breken, wat gedeeltelijk lukte. Een restaurant in de buurt werd in brand gestoken en de inboedel hiervan werd op straat gegooid. De politie gebruikte waterkanonnen en traangas om de demonstranten op afstand te houden.

De "gele hesjes" begonnen enkele weken geleden met hun acties. Aanvankelijk was het hun vooral te doen om de hoge brandstofaccijns, maar inmiddels lijkt het om veel meer te gaan (zoals bijvoorbeeld de pensioenleeftijd en het regeringsbeleid in het algemeen). Bij de demonstraties zijn in Frankrijk als gevolg van het geweld zeker twee doden gevallen.

Inmiddels hebben de demonstraties zich vanuit Frankrijk uitgebreid naar België en Nederland. In Brussel demonstreerden gisteren 300 "gele hesjes", hier werden ca. 60 arrestaties verricht. Zeker twee politiebussen werden in brand gestoken. Vandaag verschenen er ook demonstranten in gele hesjes in Nederland, onder meer voor het Binnenhof en vervolgens het Plein in Den Haag, alwaar zich ca. 200 demonstranten verzamelden. Twee van hen werden aangehouden. De demonstranten verklaarden dat ze zich hadden laten inspireren door de gele hesjes in Frankrijk.

Bronnen[bewerken]