Naar inhoud springen

Demograaf: 'vrouwen kunnen later met pensioen dan mannen'

Uit Wikinieuws

6 juni 2018 

Jan Latten (66), tot zijn pensioen van vandaag demograaf bij het Centraal Bureau voor de Statistiek, pleit ervoor dat de berekening van de pensioenleeftijd diverser tot stand komt. Hierdoor zouden de verschillende bevolkingsgroepen beter tot hun recht komen. Hij denkt hierbij aan opleidingsniveau maar ook aan het verschil tussen man en vrouw. Momenteel worden hoogopgeleide vrouwen gemiddeld zeven jaar ouder dan laagopgeleide mannen. De pensioengerechtigde leeftijd is voor beide echter gelijk.

Jarenlang is de tendens andersom geweest en werd het normaal gevonden dat mannen langer doorwerkten dan vrouwen. Wanneer een man zijn pensioengerechtigde leeftijd bereikte, betekende dit automatisch ook het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd voor zijn vrouw. Ook nu zijn er nog landen waar vrouwen eerder met pensioen kunnen dan mannen. In Argentinië was het voor een man de reden om officieel zijn geslacht te laten veranderen, opdat 'zij' kon beginnen aan 'haar' oude dag.

Nog weer decennia eerder was het normaal dat een vrouw ophield met werken vanaf het moment dat zij getrouwd was, vaak doordat de trouwdag toen ontslag betekende. Voor PvdA'er en ex-FNV-voozitter Agnes Jongerius was dit vorig jaar reden om te pleiten voor een even hoge pensioenuitkering voor man en vrouw.

Bronnen

[bewerken]