Naar inhoud springen

Democratie al twaalf jaar 'in crisis'

Uit Wikinieuws

24 december 2018 

Volgens het Freedom House, een Amerikaanse organisatie die democratie, politieke vrijheid en mensenrechten onderzoekt, bevindt de democratie zich in een crisis. Voor het twaalfde achtereenvolgende jaar is de vrijheid wereldwijd gemiddeld teruggelopen: in 113 landen liep deze terug en in 62 werd wel vooruitgang geboekt.

Landen waar de vrijheid in de afgelopen jaren terugliep, zijn met name de Verenigde Staten onder Donald Trump en Turkije onder Erdoğan. Daarnaast worden gebeurtenissen als aanslagen meegerekend omdat ze de vrijheid van burgers inperken, en politieke ontwikkelingen als de brexit, het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Volgens het Freedom House staan ook vrijheden in Nederland onder druk. De opkomst van het populisme in de politiek wordt als nadelig beschouwd, omdat het daardoor moeilijker is om coalities te vormen. De Partij voor de Vrijheid wordt in dit kader met naam genoemd. De formatie van 2017 duurde 225 dagen. Over België worden geen voorbeelden genoemd, maar ook daar duren de kabinetsformaties erg lang. De kabinetsformatie van 2010-2011 duurde maar liefst 541 dagen, wat een wereldrecord betekende. De formatie van 2014 slaagde na 139 dagen onderhandelen; deze strandde niettemin deze maand.

Bronnen[bewerken]