Naar inhoud springen

Delen van het district Marowijne staan blank door extreme neerslag

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.
Marowijne

18 mei 2017 

Delen van het district Marowijne staan blank door extreme neerslag

In het Surinaamse district Marowijne is er van 16 tot 17 mei sprake geweest van extreme regelval, waardoor de opgekomen zuidelijke stroom water verschillende gebieden heeft blankgezet.

De west-oost-verbinding tussen Moengo en Albina is voor een deel onbegaanbaar. Ook rijden automobilisten over een deel stapvoets, zodat ze niet meegesleurd worden door het eroverheen stromende water.

Op het erf van sommige huizen stond het water anderhalve meter hoog en kwamen de huizen zelf blank te staan. Er is schade aan inboedels en de bezittingen van sommige inwoners kunnen als verloren beschouwd worden.

De bestuursdienst werkt aan het schoonmaken van de trenzen, omdat het water niet wegstroomt. Hevige regenval komt wel vaker voor in dit gebied, maar zo hevig als nu is uitzonderlijk.

Update 22 mei 2017 

Het Surinaamse ministerie voor LVV (Landbouw, Veeteelt en Visserij) biedt ondersteuning in de districten Commewijne en Wanica. Met de districten is afgestemd wie de werkzaamheden in welke delen zal verrichten. In een deel van het gebied stroomt het water niet weg omdat begroeiing en afval de doorstroming in de kanalen belemmert. In Bakkie en Laarwijk is een dam doorgebroken.

Er is veel schade aangericht in de agrarische sector. Voor veel boeren is de oogst aan landgewassen, groenten en fruit verloren gegaan. De verwachting is dat de voedselprijzen hierdoor zullen stijgen. De regenperiode houdt in Suriname aan tot ongeveer midden augustus.

Update 23 mei 2017 

De situatie in Marowijne is inmiddels relatief stabiel. De mensen die hulp nodig hebben krijgen die aangeboden, aldus de resortvoorzitter van Moengo, David Djendji. Wel staan er nog steeds verschillende dorpen onder water, vooral in het resort Patamacca. Hierbij gaat het om de weg ernaartoe en dorpen als Akale Kondre, Dangtapu, Jokerkamp en Rica-Nauwmofo.

Bronnen

[bewerken]