Deeltjesversneller weer opgestart

Uit Wikinieuws

20 november 2009 

Tunnel met de magneten

GENÈVE – De grootste deeltjesversneller ter wereld, de Large Hadron Collider (LHC), is na veertien maanden weer opgestart. De deeltjesversneller lag sinds september vorig jaar stil omdat negen dagen na de start bleek dat er vloeibaar helium uit de magneetkoelinstallaties in de tunnel lekte. Een fout in een elektrische verbinding bleek de oorzaak te zijn.

Het koste CERN, het Europese laboratorium voor deeltjesfysica, meer dan een jaar om de schade te herstellen en de LHC zo aan te passen dat zo'n incident niet nogmaals kan optreden. In de eerste fase wil het CERN geïnjecteerde deeltjes versnellen tot een energieniveau van 3,5 Tera-elektronvolt. Als alles ditmaal goed gaat draait de versneller waarschijlijk begin 2010 op volle snelheid en botsen deeltjes op elkaar die dan met vrijwel de snelheid van het licht in de tunnel razen.

Doel van de LHC is het nabootsen van de toestand die zou hebben bestaan bij de vermeende oerknal. Op deze wijze willen wetenschappers meer te weten komen over het ontstaan van het heelal. Tegenstanders daarentegen vrezen het ergste en zijn bang dat er zwarte gaten worden opgewerkt die de aarde zullen vernietigen.

Bronnen[bewerken]