Naar inhoud springen

De Lijn bestelt 121 bussen en 24 trams

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

25 oktober 2017 

Vervoersmaatschappij De Lijn heeft op Busworld in Kortrijk een order aangekondigd van 121 nieuwe bussen bij VDL Bus. 66 daarvan zullen hybride diesel/elektrisch zijn, en zullen op korte trajecten in de stad weinig hulp nodig hebben van de aanwezige dieselmotor. De bussen kunnen later ook aangepast worden aangepast om volledig elektrisch te rijden.

De 55 dieselbussen gaan naar Vlaams-Brabant, de hybrides worden verdeeld onder de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Vanaf 2019 gaat De Lijn volledig de duurzame toer op door geen klassieke dieselbussen meer aan te schaffen. Als de technologie op punt staat zal er geïnvesteerd worden in hybride-, waterstof- en volledig elektrische bussen. In 2025 wil De Lijn dat alle bussen in stedelijke context elektrisch zijn.

Er werd ook een order geplaatst van 48 nieuwe trams bij het Spaanse CAF, een eerste schijf voorziet 24 trams. Deze moeten de oude Kusttrams in 2019 gaan vervangen. Bombardier uit Brugge – op een steenworp van de kust – had eerder nog geprobeerd het order binnen te halen en trok tot tweemaal toe naar de Raad van State om de beslissing aan te vechten, zonder succes.

Bronnen

[bewerken]