Naar inhoud springen

D66-leider Pechtold maakte schenking door ambassadeur niet bekend

Uit Wikinieuws

18 december 2017 

D66-leider Alexander Pechtold heeft een schenking van een appartement door een Canadese ambassadeur niet laten opnemen in het schenkingenregister van de Tweede Kamer. In de schenkingsakte is een waarde van 135.000 euro verantwoord.

Pechtold gebruikt het appartement al dertig jaar. Hij kreeg het in bruikleen van zijn vriend voor wie hij chauffeur was, de toenmalige ambassadeur Serge Marcoux. In januari dit jaar werd het bruikleen omgezet naar een schenking omdat de ambassadeur dit nog bij leven wilde doen. Op het moment van de overdracht was de ambassadeur niet meer in functie. Pechtold was dertig jaar geleden nog niet actief in de politiek.

Pechtold vindt de schenking niet politiek maar een privékwestie. Het zou naar zijn mening niet zijn functioneren als politicus hebben beïnvloed. De zaak die voor Canada in de afgelopen jaren het grootste belang had, was het tot stand komen van het CETA-verdrag met de EU. D66, onder leiding van Pechtold, is hier een groot voorstander van.

Wim Voermans, hoogleraar in Leiden op het gebied van bestuurs- en staatsrecht, vindt het onbegrijpelijk dat de schenking buiten het Kamer-register is gehouden. Voor een paar flessen wijn is dit register niet echt bedoeld, maar juist voor grote schenkingen aan politici die transparant moeten zijn voor buitenstaanders. In plaats van de schenking niet te melden, had Pechtold naar zijn mening vooraf uitleg moeten geven.

Bronnen

[bewerken]