Naar inhoud springen

Cypriotisch vliegtuig verongelukt bij Athene

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

14 augustus 2005 

Een Cypriotisch vliegtuig is op 14 augustus 2005 om 9:20 UTC verongelukt in de buurt van Athene. Het vliegtuig had 115 passagiers en 6 bemanningsleden aan boord, die allen zijn omgekomen. Het vliegtuig naderde het vliegveld van Athene, maar stortte neer tegen een berg vlak bij Grammatikos op het eiland Euboea, 40 kilometer ten noorden van Athene. Het toestel is volledig vernietigd. Wrakstukken liggen verspreid over een groot gebied.

Het vliegtuig met vluchtnummer 522 was onderweg van Larnaca, in het zuidwesten van Cyprus en zou na een tussenstop in Athene doorvliegen naar Brno in Tsjechië.

Een woordvoerder van de luchthaven van Athene heeft gemeld dat er mogelijk iets met de piloten aan de hand was. "De luchthaven verloor alle contact met het toestel, dat aan het einde van de ochtend had moeten landen. Twee straaljagers zijn naar het toestel toe gestuurd om te situatie te verkennen en zagen de piloten dubbelgevouwen in de cockpit." Eén van de passagiers zond een sms-bericht met de strekking: "het is ijskoud aan boord. piloten buiten bewustzijn en helemaal blauw".

Het toestel werd begeleid door Griekse F16's omdat het radiocontact was verbroken. Dit is een standaard NAVO-procedure als de communicatie wegvalt. Eén van de straaljagerpiloten zag de co-piloot ineengezakt in zijn stoel zitten en dat de piloot van zijn plaats was. Een kaping is niet uitgesloten noch bewezen. De zuurstofmaskers zijn naar beneden gekomen, aldus de straaljagerpiloten, wat op problemen in de zuurstofvoorziening of airconditioning kan duiden. Reuters meldt dat de communicatie met de grond ook over dat laatste zijn gegaan, maar de autoriteiten hebben dit nog niet bevestigd.

Bron[bewerken]