Naar inhoud springen

Curaçaose familie waste 270 miljoen euro wit in 11 jaar tijd

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 september 2017 

Curaçaose familie waste 270 miljoen euro wit in 11 jaar tijd

Vier mannen uit een Curaçaose familie wasten in elf jaar tijd 270 miljoen euro wit, een bedrag dat gelijk is aan rond 1% van het Bruto Nationaal Product (BNP) van het eiland in dezelfde periode. De bedragen zouden volgens een Nederlandse officier van justitie vooral afkomstig zijn van Venezolaans dollartoerisme.

Het witwassen gebeurde door aankopen op grote schaal van goederen door Venezolanen, waarbij het in de praktijk om aankopen van Amerikaanse dollars handelde. Tot een van de klanten wordt gokbaas Robbie dos Santos gerekend die vorig jaar voor witwassen en fraude werd veroordeeld. Bij hem draaide het toen om een bedrag van 34 miljoen euro.

De dollars werden vervolgens met winst doorverkocht in Venezuela waar deze schaars zijn. De mannen maken volgens de aanklacht deel uit van een criminele organisatie die actief is in Caribisch Nederland, Europees Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Curaçao Is een autonoom land binnen het koninkrijk, en Justitie denkt de mannen in Europees Nederland (Zwolle) te kunnen berechten omdat zij gebruik hebben gemaakt van Nederlandse bankrekeningen en nepbedrijven.

Volgens de verdachten was hun werkwijze legaal op Curaçao en wordt het daar ook wel swipen genoemd. Om hun onschuld te bewijzen willen hun advocaten Gerrit Schotte oproepen als getuige. Hij is de voormalige premier van Curaçao en zit op dit moment een celstraf van drie jaar uit vanwege omkoping.

Bronnen[bewerken]