Curaçao toch een hub voor de VS
15 maart 2019
De Verenigde Staten en Nederland hebben een akkoord gesloten waarmee het de Amerikanen wordt toegestaan om voorzieningen op Curaçao te gebruiken voor humanitaire hulp aan de bevolking in Venezuela. Het akkoord is uiteindelijk tot stand gekomen op verzoek van Curaçao. Een voorwaarde die het Caribische land in het koninkrijk erbij heeft gesteld is dat het in geen geval wil worden meegezogen in een militaire conflict. Venezuela bevindt zich op dit moment in een economische en politieke crisis.
Premier Eugene Rhuggenaath liet het bericht over het akkoord vandaag via Twitter weten; Nederlands minister voor Buitenlandse Zaken, Stef Blok schreef hier eergisteren al een brief over naar de Tweede Kamer. Rhuggenaath ondertekende het verdrag met ambassadeur zelf toen Pete Hoekstra op 15 maart op Curaçao was. Het is nog niet duidelijk welke voorzieningen de Amerikanen precies mogen gaan gebruiken. De hulp lijkt zich te beperken tot noodzakelijke hulpgoederen waaronder water, voedsel en medicijnen. Nederland stelt verder nog een miljoen euro ter beschikking voor humanitaire hulp door het Rode Kruis in Venezuela.
Een Amerikaanse hub (overslagpunt) op het eiland ligt gevoelig voor Curaçao, vanwege de gevolgen die dit kan hebben voor de relatie met Venezuela. In februari sloot dat land de grenzen al voor de drie Bovenwindse Eilanden in het Koninkrijk der Nederlanden. Een eerdere blokkade aan het begin van 2018 bracht Curaçao ook al in de problemen, vooral vanwege de stagnatie in de levering van groenten en fruit.
Bronnen
[bewerken]- Algemeen Dagblad, "VS mogen Curaçao gebruiken als logistieke ‘hub’ voor hulp aan Venezuela", 15 maart 2019
- Bonaire Nieuws, "Curaçao wordt internationale hub voor hulp Venezuela - Bonaire.Nu", 14 maart 2019