Naar inhoud springen

Cubaans vluchtelingenkamp ontvouwt zich in Nickerie

Uit Wikinieuws

6 december 2020 

De 560 Cubanen die dinsdag 1 december met bussen tegelijk vanuit Paramaribo, Suriname, naar de westgrens met Guyana vertrokken, hebben tenten opgeslagen in South Drain. Ze waren blijkbaar niet goed op de hoogte, want de veerdienst ligt er daar al sinds maart uit en wordt pas op 12 december hervat. Het enige dat ze willen is de overtocht over de Corantijn. De Guyaanse autoriteiten hebben niettemin te kennen gegeven dat de Cubanen daar niet welkom zijn.

De situatie is grimmig, aldus directeur van de veerdienst Canawainma, Hanisha Jairam. Ze maakt zich zorgen over de sanitaire omstandigheden omdat de mensen hun behoefte doen op de plek waar ze zitten. Het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbestijding (NCCR) is met twee vrachtauto's vol hulpgoederen naar de grensplaats gereden. Na enig aandringen heeft de groep mondkapjes en vuilniszakken geaccepteerd en zijn er mobiele toiletten geplaatst. De leider van de Cubanen weigert andere hulpgoederen zoals voedsel in ontvangst te nemen. Hij is bang dat het accepteren ervan zal leiden tot een langer verblijf, omdat er dan geen sprake meer is van een acute noodsituatie. De actie van de Cubanen oogt hoe dan ook goed georganiseerd.

De achtergrond van de groep is onduidelijk. Woensdag heeft de regering de vluchten uit Cuba en Haïti naar Suriname stopgezet vanwege het vermoeden van georganiseerde mensenhandel. Volgens Dagblad De West zouden zich onder de Cubanen ook personen bevinden die onder de vlag van een politieke organisatie in Suriname waren om tijdens de verkiezingen van 25 mei hun stem uit te brengen in Coronie. Volgens Jairam zou het om gastarbeiders gaan die enkel het land willen verlaten.

Op de maandag die eraan voorafging was er onrust bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), waar een groep van circa 200 Cubanen aanklopte voor een vaccinatie voor gele koorts en een PCR-coronatest. Zij weigerden hiervoor te betalen en hadden de medische hulp nodig om naar Guyana te kunnen afreizen. Toen ze niet geholpen werden, wilden ze op het terrein bivakkeren, wat de BOG toen voorkwam door de politie in te schakelen.

Update 8 december

[bewerken]

Het aantal Cubanen is inmiddels opgelopen tot duizend. Suriname en Guyana hebben daarom besloten om de opening van de veerdienst uit te stellen.[1] De reden van de toestroom van de Cubanen blijkt te maken te hebben met de sluiting van de Amerikaanse ambassade op Cuba. De enige manier om naar de Verenigde Staten te reizen zou via de Guyanese hoofdstad Georgetown zijn.[2]

Impressie

[bewerken]
Gestrande Cubanen in South Drain
Gestrande Cubanen in South Drain