Cuba geeft orkaanwaarschuwingen uit voor zes provincies

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

27 augustus 2006 

New Orleans nadat het werd getroffen door Orkaan Katrina.
Cuba geeft orkaanwaarschuwingen uit voor zes provincies

Ernesto is zondag de eerste orkaan van het seizoen in de Atlantische Oceaan geworden. Zondag bereikte de storm windsnelheden van meer dan 120 km per uur en weerdeskundigen verwachten dat de kracht van de orkaan nog veel verder zal toenemen naar mate het de Golf van Mexico bereikt, waar het opnieuw een groot deel van de kust kan treffen, inclusief New Orleans, waar vorig jaar duizenden doden vielen toen Orkaan Katrina, een categorie 5-orkaan, de kust trof.

Verwacht wordt dat Ernesto donderdag een categorie 3-orkaan kan worden. Een categorie 3-orkaan wordt aangeduid als een "zware orkaan". De zwaarste orkaan mogelijk is een orkaan uit de 5e categorie. Al is een categorie 5-orkaan zwaarder, er vallen vaker meer dodelijke slachtoffers bij een minder zware categorie. De dodelijkste orkaan tot nu toe is de categorie 3-orkaan uit 1970. Deze orkaan trof Bangladesh en kostte meer dan een half miljoen dodelijke slachtoffers.

De storm zal naar verwachting later op zondag Haiti treffen, met hevige regenval dat dodelijke modderstromen kan veroorzaken. Ernesto zal dinsdag naar verwachting Cuba treffen. Cuba heeft inmiddels al orkaanwaarschuwingen voor zes provincies uitgegeven.