Couppoging in Gabon lijkt mislukt

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

7 januari 2019 

In de Afrikaanse staat Gabon hebben vijf opstandige militairen maandagmorgen vroeg een couppoging gedaan. De coupplegers drongen omstreeks 4:30 plaatselijke tijd het nationale radiostation in Libreville binnen en verkondigden aldaar dat er een "Nationale Herstelraad voor de democratie" zou komen. Op sociale media gingen beelden rond van drie van de coupplegers, in militaire kledij en met geweren in hun hand. Andere soldaten werden "in het belang van de natie" opgeroepen om zich bij de opstand aan te sluiten en munitie, transportsystemen en vliegvelden over te nemen.

De coup is naar het zich laat aanzien mislukt. Twee van de coupplegers zouden volgens sommige berichten zijn omgekomen, drie anderen werden gearresteerd. De Gabonese regering zegt dat zij de situatie in het land inmiddels weer volledig onder controle heeft.

De president van Gabon, Ali Bongo, is sinds oktober niet meer in het land zelf aanwezig. Naar verluidt kreeg hij een beroerte terwijl hij in Saoedi-Arabië een conferentie bijwoonde en laat zich nu elders behandelen.

Onder meer de Franse regering en de Afrikaanse Unie hebben de coup veroordeeld.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?